Het vrolijke en sprookjesachtige Dickens Festijn in Deventer.

Het vrolijke en sprookjesachtige Dickens Festijn in Deventer

De fijne stad Deventer is een stad die je op alle mogelijke manieren al haar charmes toewuift. Wanneer je door het prachtige oude centrum van Deventer loopt, dan valt direct op hoeveel monumentale panden er staan.

Want waar je ook kijkt, je wordt direct omringd door allerlei historische huizen met sierlijke gevels, middeleeuwse kerken en eeuwenoude pleinen. Het heeft zelfs één van de grootste marktpleinen van Nederland tijdens de middeleeuwen. Dat komt vooral doordat Deventer een Hanzestad was.

De culturele Hanzestad Deventer

Heb je ooit al eens eerder van de Hanze gehoord? Welnu, dit was een Duitse handelsvereniging in de Middeleeuwen die tot doel had de handel te bevorderen. Zoiets als een middeleeuwse versie van de Europese Unie, maar dan met maar liefst 150 aangesloten steden!

De Hanzestad Deventer staat tegenwoordig vooral bekend om haar vele culturele evenementen. De stad is daardoor ook nu nog vol leven. Er is daarom altijd wel iets te beleven in Deventer, zoals het Dickens festival dat dit jaar al voor de 31ste keer georganiseerd wordt.

Het Dickens Festijn

Dit bijzondere gebeuren zal op zaterdag 16 en zondag 17 december 2023 plaatsvinden. Het zal het centrum van Deventer dan in een magische wereld transformeren waarin de bekende verhalen van Charles Dickens subliem tot leven komen. Je weet wel, die bekende Scrooge, Oliver Twist en David Copperfield vertellingen.

Het was in eerste instantie de lokale Dickens fan Emmy Strik die op het idee kwam om een Dickens festival te organiseren. Iets wat nu tot een bijzonder groot evenement is uitgegroeid, dat jaarlijks zo’n 125.000 bezoekers trekt. Dat is niet echt slecht te noemen voor een stad die minder dan 100.000 inwoners heeft!

Een sprookjesachtig en ‘Victoriaans’ gevoel

Het is dan ook niet voor niets dat zelfs het Dickens Museum in Londen dit Dickens Festijn in Deventer het belangrijkste en grootste Dickens festival ter wereld noemt!

Hoewel dit festival aan een super bekende Engelse schrijver is gewijd, vindt dit alles gewoon in de Nederlandse taal plaats. Maar dat doet niets af aan de unieke Britse personages van Dickens. Want het sprookjesachtige en ‘Victoriaanse’ gevoel van dit festival geeft het een uiterst magisch en lieflijk karakter.

Kerstinkopen in Dickens stijl

In dit bijzondere weekend, dat net voor de Kerst valt, zijn alle Deventer winkels open voor kerstinkopen. Maar daarnaast staan er ook allerlei kraampjes in de gezellige straten, met onder meer warme chocolademelk, glühwein, soep en geroosterde kastanjes.

In dezelfde straten worden ook bijna 1.000 Dickens personages tot leven gebracht. Dit zowel door zowel professionele acteurs als lokale stadsmensen in hun speciale Victoriaanse kleding.

Het Charles Dickens Kabinet

Wie ook naast het Dickens Festijn niet genoeg van Dickens kan krijgen, is er het Charles Dickens Kabinet. Dat is een Charles Dickens museum dat op het Bergkwartier is gevestigd. Een plek dat ooit een heuse vrouwengevangenis was.

In dit mini-museum vind je talloze boeken, prenten, beeldjes en serviesgoed die allemaal aan Charles Dickens gewijd zijn. Je ziet er zelfs een buste van Dickens zelf staan.

Dit is bovendien de locatie waar de meeste kostuums die op het Dickens Festijn worden gebruikt, bewaard en indien nodig gerepareerd worden. Het is normaal gesproken enkel op zaterdag geopend.

Het Dickens Festijn bezoeken

Als laatste willen we graag nog melden, dat als je ook graag gratis het Dickens Festijn wilt bezoeken, dat dit op de beide festivaldagen van 11.00 tot 17.00 uur mogelijk is. Houd er echter rekening mee dat er dankzij de vele bezoekers een wachttijd bij de ingang is.

Ben jij als niet-Deventenaar ooit al eens in Deventer geweest voor het Dickens festival of wil je er graag heen? Doe dit dan zeker, want de prachtige historische Hanzestad Deventer is net voor Kerstmis een perfecte bestemming voor een heus Scrooge gevoel!

Of in de woorden van Dickens: “Er is niets ter wereld dat zo onweerstaanbaar besmettelijk is als lachen en een goed humeur.” Dus zet het nu bij deze gelijk in je agenda om vrolijk de Kerst in te gaan!


Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *